divendres, 12 de desembre del 2014

Els vins perfectes pels plats de Nadal

S'apropa el Nadal i amb ell els inevitables tiberis. Hora de reunir-nos a menjar, beure i gaudir dels nostres. Sovint però, alguns d'aquests plats que elaborem amb tant de carinyo no mostren la seva millor cara a taula a causa d'un maridatge desencertat amb els vins que els acompanyen; avui doncs, em proposo donar-vos quatre consells per fer que els vostres àpats nadalencs siguin plenament harmoniosos i pugueu així gaudir-ne al màxim.
Sovint comencem els àpats amb aperitius. Tot i que aquests poden ser molt variats, alguns consells genèrics poden ser prou útils. La majoria haureu pensat en cava, oi?, i no aneu pas desencaminats, però també podem començar amb una bona cervesa de nadal (Hivernale de Montseny), un vermutet de Falset o una copa de vi blanc jove i no massa afruitat (una garnatxa blanca de l'Empordà o de la Terra Alta, o un grüner veltliner austríac si voleu quelcom més exòtic).
Arriba el torn del pernil. Si esteu gaire valents, el maridatge amb els vins de xerès (fino o manzanilla) és sublim, però no tothom hi està acostumat. Encert segur?, un Cava rosat. Hi ha mil opcions fantàstiques al mercat: De nit de Raventós, Intens de Recaredo, Agustí Torelló, Duran, ... i, si voleu Champagne: Ruinart, Billecart-Salmon, Laurent-Perrier, André Clouet ...
Marisc. Ineludible, oi? Sembla demanar automàticament vi blanc, amb bona acidesa que equilibri el greix. El blanc de l'aperitiu us pot servir, o podeu optar per un Riesling alemany sec (Dönnhoff), un Albarinyo (Pedralonga), o un blanc de Costers del Segre (Biu, Ekam, Cristiari ...).
Si després seguiu amb peix al forn, un blanc amb fusta pot ser una opció fantàstica. Al post anterior (el gran blanc) hi trobareu 10 opcions fabuloses com el Gran Clot dels Oms o l'Abracadabra. Recordeu, a major intensitat del plat, major intensitat del vi!!!


Els canelons són, sens dubte, un altre plat estrella. Aquí també dependrà molt del farcit. A la carn d'olla li anirà sempre bé el vi novell, si són de carn blanca potser el blanc amb fusta i si són de rostit un negre del Montsant o de l'Empordà, amb cos però de tanins amables (Dido, Tocat de l'Ala, ...).
Si heu apostat pel xai al forn, l'instint em porta a pensar en la Rioja més clàssica (Remelluri, 200 Monges ...) però alguns vins catalans de perfil més tradicional i elegant com el 5 Fincas de Perelada o l'Augustus Trajanus també hi maridarien a la perfecció.
Per l'escudella i la carn d'olla, la tradició mana: toca vi novell. Les cooperatives de l'Empordà en fan de deliciosos a preus d'escàndol. El d'Espolla és un espectacle i el de Garriguella una altra joia.
Si encara us aguanta l'estómac, probablement tocarà fer lloc a uns torronets i, per descomptat, caldrà obrir alguna ampolla de cava per fer el brindis nadalenc; no Brut Nature però, els dolços volen quelcom dolç i, el BN és massa sec. Opteu com a mínim per un cava Brut (Gramona, Parxet ...) que us anirà bé per les postres i pel brindis, i anant bé per un dolç (Nèctar Terrenal de Llopart o alguna malvasia com la de Freixenet) per les postres i si ja no us podeu reprimir, un brut nature pel brindis (Recaredo Brut de Brut ESPECTACULAR!!!!). Ah!, i no se us acudi baixar de taular sense obrir un bon vi dolç, com per exemple un moscatell (Ochoa o Can Carreras), una bona garnatxa de l'Empordà (INO, Espolla ...) o un Tokaji (Oremus). Els gin-tònics de mitja tarda ja els deixo a les vostres mans (Martin Miller's amb Fever-tree?, ups!, perdó).

Bones festes a tots!!!




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada