diumenge, 7 de setembre del 2014

El Cava fa cremor, millor Champagne!!!

Imagino que molts de vosaltres haureu sentit o inclús pronunciat la frase: "el Cava fa cremor, millor Champagne!!", oi?
En primer lloc cal dir que sovint la comparació no és del tot justa, donat que molts consumidors difícilment gasten més de 10 o 12 euros en una ampolla de cava però en paguen 40 per qualsevol Champagne, sense problemes. Proveu a comprar cava de gama alta (al volts dels 30€ i compareu). Un Recaredo Brut de Brut per exemple, en lloc del prescindible Moët & Chandon.
D'altra banda, cal deixar molt clar que Cava i Champagne comparteixen només el mètode d'elaboració (méthode champenoise; 2a fermentació a l'ampolla) i divergeixen en tots els altres factors. Regions diferents amb terrenys i climes que no tenen res a veure i raïms diferents (el Cava tradicional 3 varietats blanques, el Champagne 1 blanca i dues negres). Així, és fàcil que us agradi més un producte que l'altre, però, com pràcticament sempre, es fa difícil generalitzar al respecte de la millor qualitat d'un o altre.


Tenim l'hàbit adquirit de comprar Brut Nature (que sembla que és el bo!!!) i res de Brut (que és poca cosa!!!). Això és totalment erroni!!!! L'única diferència entre l'un i l'altre és que el Brut és lleugerament més dolç. Per tant, si volem Cava per a postres o si en general el Cava ens resulta massa sec potser hauríem d'optar per un Brut (i sense por; bona part del Champagne és Brut i ningú s'ho qüestiona) o inclús per un Cava dolç si ho maridem amb dolços; alhora, l'extra de sucre ens ajudarà a reduir la sensació d'acidesa que molesta a alguns estómacs. En aquests casos, també us recomenaria comprar Gran Reserva; la criança més llarga en ampolla fa que l'acidesa estigui més ben integrada en el conjunt i que la bombolla sigui més petita, fets que contribueixen a una major amabilitat del vi.
Per acabar, permeteu-me insistir en contra de l'altre gran tòpic: "el Cava al congelador". Feu això només si el vi és molt dolent i no el voleu percebre; en cas contrari, és a dir, si voleu gaudir de les aromes del Cava, la temperatura de la nevera és suficient.
Ah!, i no oblideu que els rosats són també molt interessants (tasteu un De nit de Raventós amb un pa amb tomàquet i pernil) i que a altres zones de França fora de la Champagne (Crémants, Clairette, Blanquette ...) així com a d'altres països (Itàlia-Prosecco o Alemanya-Sekt mètode tradicional...) hi ha també una fantàstica tradició d'escumosos que val la pena descobrir (i, no!!!, no vull dir Lambrusco!!!!).
I com a bonus track, unes quantes suggerències:
- Champagne: Pol Roger, Louis Roederer, André Clouet (R), Billecart-Salmon (R), Ruinart, Bollinger.
- Cava: Recaredo, Rimarts (GR), Raventós i Blanc, Albet i Noya, Castellroig, Oriol Rossell. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada